Anti-Betuweline Campaign Update 12/12/99


Anti-Betuweline Campaign Update 12/12/99

Here's some info on the main direct action campaign in the Netherlands. Please publish! At the end is also a Dutch article pro forma. The English stuff is a synopsis as not to bore you... Please reply to groenfr@dds.nl. (Besides, our queen was at the last Bilderbergmeeting) -------------------------------

Last Wednesday there's been the third occupation of the largest Betuweline buildingsite near Dordrecht (in the west of the Netherlands). Two weeks after the first (in the September Actionweek), the second took place on 29/9 and seven people were arrested. They had to appear in court on 8/12 but would not defend themselves. Claims were trespassing and destruction of property and a sue for damage by a subcontractor of about 40.000 euros for delays in work (reaffirming the succes of our strategy). Instead, they participated in a new occupation, making clear that for every sue for damage, we will create at the least equally more economical damage.

The mass tresspassing was publicly announced except for the location, but the railwaypolice had figured it out as there was a quadrupling of security, riot police was on standby and most of the machines were taken off site. The cost of this operation alone had made us win before we even had to do anything. While one group of activists faced security and dogbites, others occupied the remaining machinery and locked on. The last of 'm were removed at noon by riotpolice in a very brutal manner; people were being thrown face down of cranes, police taking it in on testicles etc. One person ended up in hospital, but there were no lasting injuries. 35 people were arrested but sent out again after half a day. On the police side they've started a central information point of eight police cores and the Dutch security/intelligence agency to try and stop any more actions before they take place. However, the action on 8/12 shows that this could show too much of a challenge for them.

In the meanwhile letters have arrived at the eight anti-Betuwelijn squats saying sues for eviction will follow next week. Thus evictions are expected in the beginning of January (please come and help resisting). We won't let them off easy, though. We are accelerating our fortificationworks and tunneling.

You are very welcome to visit us, contact +31 30 2870711 (general nr.), Zetten camp (+31 6 21995055), Meteren camp (+31 6 16252347) or Ressen/Elst camps (+31 6 29183202). Email groenfr@dds.nl, website http://huizen.dds.nl/~groenfr/index.html

---------------------------- Dutch article follows
  GroenFront! bezet Sophiabouwplaats voor derde keer

  Ontruiming Betuwepanden dreigt

Op 8 december hebben tachtig activisten onder naam van GroenFront! opnieuw het Sophiatunnel-bouwterrein bij Oud Alblas (boven Dordrecht) bezet. Op hetzelfde moment diende een rechtszaak tegen zeven activisten die aangehouden waren bij een bezetting van hetzelfde terrein op 29 september. In plaats voor de rechtbank te verschijnen, besloten de activisten opnieuw in het geweer te komen met het motto: voor elke rechtszaak evenveel nieuwe economische schade door vertraging.

Op de avond van 7 december reden bussen uit Nijmegen, Amsterdam en Den Bosch via een aantal andere steden goedgevuld naar Dordrecht,waar we opgevangen werden door de kleine maar zeer gastvrije beweging ter plekke. Na een wat korte nachtrust arriveerden we om half zes 's ochtends bij het terrein. Men had duidelijk rekening gehouden met een bezetting,Veel machines waren weggehaald en om de heimachine die niet eventjes weggereden kon worden,stond een bouwhek. De enige overgebleven kraan was neergelaten. Wij hadden dus eigenlijk al gewonnen voordat we iets hadden gedaan. Met de extra security, honden, politie en drie sardineblikjes ME (inclusief slijptolspecialisten) waren wij ook alleen maar blij: Meer kosten voor de Betuwelijn en nieuwe infrastructuur in het algemeen! Toch stond de tegenstander nog versteld van ons grote aantal en zichtbaar in paniek verwachtten ze het ergste; over de porto: "Ja, die bussen zijn weer weg, ergens bij Papendrecht nu, ze gaan vast nog meer versterking ophalen..."

Aanlocken Het strategisch bestormingsplan van onze kant bestond uit het opdelen in vier groepen, elk gewapend met lock-ons, D-locks, kniptang, zeilen voor beschutting en proviand. Groep twee zette een bestorming van de hoofdpoort in en trok daarmee het gros van de ANVD-security naar zich toe. Bij het hek ontstond een worsteling waarbij de security zeer agressief optrad. Diverse mensen werden door honden gebeten en er werd met stokken door het hek naar mensen gestoken. Even later werd met een heftruck op activisten ingereden. Overigens zonder resultaat: het lukte toch de poort (en de heftruck) te bezetten en het terrein op te komen. Dit gaf de andere groepen de kans met meer gemak het gebied te betreden. Al snel waren diverse graafmachines en een kraan bezet en was er 'aangelockt'. Een poging om langs een staalkabel naar een baggerschip te klimmen werd bestraft met een frisse duik; de kabel werd gevierd. Weer aan land kon de kletsnatte activist toch nog op een graafmachine klimmen. Het enteren van enkele roeibootjes die nog in de plas dreven lukte wel.

Martelmethodes Binnen vrij korte tijd was het hele terrein bezet en had de security het na of liever gezegd omhoog kijken. Na een kwartier was de politie ter plaatse en er ontstond een status quo die pas doorbroken werd toen er aan de poort een hoogwerker arriveerde (vermoedelijk om mensen uit de kranen te halen), die prompt ook werd bezet. De inmiddels gearriveerde ME gaf te kennen pas te beginnen met ontruimen als het licht was en zo geschiedde. Kort na negenen werd begonnen met het weinig zachtzinnig verwijderen van de bezetters. Mensen werden uit kranen gesleurd en van ca 3m hoogte na beneden gegooid. Een activist landde hierbij op haar gezicht. Bij iemand anders werden methoden toegepast die meer doen denken aan actievoeren in bijv. Spanje. Deze activist had zijn ledematen verstrengeld met het uiteinde van een hoogwerker en kon dus niet eenvoudig met hard trekken verwijderd worden. De politie martelde door herhaaldelijk in testikels en luchtpijp te knijpen en op de polsen en vingers te slaan. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis afgevoerd vanwege shock maar heeft geen blijvend letsel opgelopen. Elders op het terrein besloten een paar bouwvakkers eigenhandig mensen uit een kraan te halen door die heen en weer te schudden. Dit gaven ze gelukkig snel op en lieten de rest van het karwei over aan de ME. De laatste van de 38 aanhoudingen vonden plaats tegen twaalven.

Drie mensen werden na arrestatie naar de rechtbank vervoerd om daar geboeid hun proces bij te wonen. Onze advocaat las een politieke verklaring voor en merkte op dat de schadeclaim van NS (ruim 90.000 gulden ) niet in verhouding lag tot de aanklacht: erfvredebreuk, vernieling (openknippen van een hek) en negeren van een ambtelijk bevel. De claim werd afgewezen: te ingewikkeld, aangezien GroenFront! er niet op uit is individuele bedrijven te benadelen. Wel kregen de drie een boete van fl. 500. Om vier uur was iedereen weer op vrije voeten en konden we moe maar voldaan naar huis. Panden bedreigd Voor sommigen was de thuiskomst een beetje spannend aangezien er op alle kraakpandjes in de Betuwe inmiddels een oprotbrief is afgegeven. Voor Meteren (twee panden) is inmiddels een bouwaanvraag gedaan. De procedure loopt nog dus bezwaar kan nu worden ingediend (i.v.m. al in aanbouw zijnde bunker met uitkijktoren, zo dachten wij). In Zetten-Andelst (drie panden) kwam alleen een oprotbrief net als in Ressen en Elst (drie panden). Het in de buurt gelegen GroenFront! pand 'De Boel', geen betuwelijk maar wel in verzet tegen zandwinning voor giga-nieuwbouw, wordt 20 december ontruimd na een zeer dubieus kort geding. De bewoners gaan in hoger beroep maar help ze tot die tijd een ontruiming af te slaan!

BVD Rond de panden is ook al enige tijd veel activiteit van stillen en provocateurs die foto's maken en mensen proberen uit te horen over mogelijke kraakacties. In Meteren maakt de politie het nog wat bonter. Bijna alle bewoners zijn al eens opgepakt voor vergrijpen als liften. Dit met als doel om mensen te kunnen identificeren en intimideren. Ook heeft de RID geprobeerd iemand te benaderen. Verder is er sinds kort het Centraal Informatie Punt Grote Infrastructurele Projekten, kortweg CIPGIP. Binnen dit punt willen acht politiekorpsen en BVD samenwerken om vertragingsacties van groepen als GroenFront! te registreren en voorkomen. Hieromtrent heeft GroenLinks kortgeleden kamervragen gesteld. Je kan stellen dat de repressie toeneemt, voor het eerst zijn mensen bijvoorbeeld gedagvaard en veroordeeld voor een bezettingsactie (Sophia-tunnel, 29-09-1999) en probeerde men op de achtste serieus een actie te verijdelen. Reden te meer dus om vrolijk door te gaan met actievoeren. We gaan de achilleshiel van de Betuwelijn nog wel een paar keer bezetten de komende tijd en eventuele ontruimingen zien we ook met belangstelling tegemoet.

Voor de komende tijd kunnen vooral op de pandjes mensen gebruiken om te helpen met barricaderen (je mag natuurlijk ook zomaar langskomen). Cement, hout, ijzeren balken, staalplaat, gereedschap en schroeven blijven ook welkom. Mensen die voor (vervoer van) deze spullen kunnen zorgen mogen bellen met 06 21995055. Je kan dit nummer ook bellen om je op de ALARMLIJST te laten zetten. Voor oudejaarsavond worden op de pandjes ook nog mensen gevraagd vanwege bedreigingen uit de buurt. Dus kom langs om het millennium te vieren met hopelijk niet al te spectaculair vuurwerk. Tot dan!

Ilja, Aukje en Jasper groenfr@dds.nl http://groenfr.huizen.dds.nl

---------------- (KADER) 'De Betuwepanden' ---------------- Aktiekamp Flipje Spoorloos ligt aan de Achtersteweg 36+73 in Meteren. Uitstappen station Geldermalsen. Dan bus 47, Halte Landbouwhuis, na 18u lijntaxi of 30 min. lopen. Tel. 06 16252347.

Krakolonie, infohuis en eetkafee Het Brand-Netelenbos (open zondagmiddag) zijn gelegen aan de Wageningsestraat 29 en 23 in Zetten-Andelst. Tel. 06 21995055(ook algemeen infonummer). 5 min. lopen vanaf station Zetten-Andelst.

Boerderij de Boze Wolf en 'de Bungalow' bereikbaar via station Elst, gelegen aan Wolfhoeksestraat 24 in Ressen en vijf huizen verder. Oud restaurant 'De Dikke Reeth' in Elst is bereikbaar met bus 31 uit Nijmegen, halte Reethsebrug. Tel. 06 29183202.

De Boel, De Boel 2 in Lent bereikbaar met bus 31 vanuit Nijmegen, uitstappen halte Lent Oud Wat na potgrondfabriek, dan aan de rechterkant na ca 200m onverhard pad in.

groenfront


back 2 mainpage