Köpenhamn: Massprotester på halvårsdagen efter stormningen av Ungdomshuset


2007-09-01 & 2007-09-02

[Uppdateras]

[03.16] Källor säger till danska Modkraft.dk att de hört polisens insatschef Bjarne Christensen utfärda en order om att "hålla Griffenfeldtsgade" med specialsäkrade piketerna och att beskjuta Folkets park med stora mängder av tårgas.

[03.06] Polisen har just stormat Griffenfeldtsgade. Ett ögonvittne säger till danska Modkraft.dk att båda parter har trappat upp konflikten och kämpar mer intensivt. Polisen har dränkt Stengade i tårgas. I Stengade är det åter brinnande barrikader utanför Folkets park. På Griffenfeldtsgade sitter 10-15 personer gripna.

[02.53] Polisen beskjuter området i Nörrebro där polisbilen satts i brand med tårgas. Kravallerna i området samlar inte bara ungdomshusetaktivister, utan många olika ungdomsgrupperingar har anslutit sig, säger folk på plats till danska Modkraft.dk. I yttre Nörrebro stormar nu polisen området kring Den Danske Bank, som tidigare angripits.

[02.45] Ännu en barrikad har satts i brand, nu på Peter Fabersgade/Kapelvej. Polisen angrips våldsamt på Nörrebrogade mellan Stengade och Kapelvej. Poliser som höll på att skjuta gas angreps av polisen och fick kasta sig in i sin piket igen. När piketen bakade körde den in i ett rödljus, så hela bilen skakades om och en polis råkade avfyra en tårgasgranat i bilen. Detta satte eld på piketen inifrån och poliserna kastade sig ur den. Därefter slog aktivister sönder den och sattes i brand.

[02.35] Det brinner bål på tre ställen på Nörrebrogade nu, bland annat vid Blågårdsgade och Griffenfeldtsgade. Här har polisens piketer angripits med stenkastning. Barrikaderna har nu spridit sig till yttre Nörrebro, med bränder på bland annat Heinesgade. Banker på Thorsgade har fått fönstrena krossade. Nörrebros runddel är nu tom på folk och avspärrad med polisband. Hela Nörrebrogade är mörklagd.

[02.22] Ett större bål har återigen tänts tvärs över Nörrebrogade vid Griffenfeldtsgade. Polisen har gjort en kniptångsmanöver mot branden. Aktivisterna flydde ner för Griffenfeldtsgade med poliser hack i hälarna, som aktivisterna bemötte med stenkastning och polisen svarade med mer tårgas. Flera butiker har fått rutorna krossade, men denna gången är det inte "aktivister" utan andra unga nörrebrobor som inspirerats och hakat på.

[02.04] Polisen har stormat och tömt Sankt Hans torv. De springer till fots efter och jagar folk. Aktivisterna har spritt ut sig över hela området.

[01.57] Det byggs fler barrikader vid Sankt Hans Torv, bland annat vid Guldbergsgade. Elmgade blockeras nu av två meter långa betongklossar som dragits ut i gatan. På Nörrebrogade och Elmegade har polisen placerat 20 gripna i så kallad fiskbensformation, dvs att de sätts på led med benen brett isär.

[01.51] Aktivisterna på Elmegade har nu delat på sig och spritt ut sig. De angreps av polisen både från Søernes och Runddelen. Flera aktivister greps på Elmegade. På andra sidan Elmegade, vid Sankt Hans Torv, har det nu tänts brinnande bål. På Griffenfeldsgade har barrikaderna återigen satts i brand.

[01.46] Poliserna har nu lämnat fordonen och stormar in mot Elmegade och Nörrebrogade mot aktivister. Detta är första gången i kväll som polisen hoppar ur fordonen.

[01.39] En större barrikad har rests på Griffenfeldsgade ut mot Nörrebrogade. Barrikaden har satts i brand. Polisen är mycket tillbakadragna i sin insats - de ingriper inte offensivt mot aktivister ens när dessa bygger barrikader.

[01.24] Bränderna på Stengade har släkts, men det finns fortfarande en stor grupp aktivister på gatorna. Brandkåren försöker släcka eldarna i korsningen.

[01.17] Enligt ett ögonvittne till danska Modkraft.dk ligger halva inre Nörrebro nu i mörker. Fler och fler aktivister rör sig in på smågatorna, medan polisen kör runt iklädda gasmasker i piketerna. Enskilda piketer rör sig nere i korsningen och bemöts av sten och flaskkastning.

[01.11] Polisen griper folk på hörnet av Nörrebrogade och Sjællandsgade.

[01.00] AKtivister har spritt ut sig över hela Nörrebro i smågrupper. Det har tänts eldar på Sjællandsgade och Tjørnegade, och det byggs barrikader på gatorna på inre Nörrebro. Polisen och brandkåren försöker få grepp om situationen. Tre polispiketer har angripits med gatsten i Nørrebros Runddel, vilket fick bilarna att köra därifrån. Polisen fortsätter skjuta in tårgas i korsningen. En större grupp aktivister har samlat sig på Stengade, där det också tänts bål.

[00.47] Hela området kring korsningen och in mot inre Nörrebro är nu helt dränkt i tårgas, ett område på 500 meter. Nörrebrogade och de mindre sidogatorna är fyllda med massiv tårgas. Aktivisterna har spridit ut sig i kvarteret.

[00.42] Polisen har angripit demonstrationen utifrån Meinungsgade. Tre piketer blockerar Nörrebrogade och polisen skjuter in tårgas i folksamlingen. Aktivisterna retirerar till korsningen Nörrebro runddel igen.

[00.38] Aktivisterna har börjat vandar ner för Nörrebrogade. Högtalarbilen ropar att "festen är upplöst och är nu en demonstration som ska gå till Folkets park". Arrangörerna uppmanar deltagarna att hålla "god stil och backa upp varandra".

[00.30] Polisen har uppmanat festdeltagarna att lämna korsningen, men de kan ännu inte genomdriva sitt krav med de resurser de har för stunden. Hela området har sprejats ned med graffiti, butiker som Mc Donalds, Kvickly och 7 Eleven har fått sina fönster krossade. Folk passar på att proletärshoppa gratis genom Irma Citys trasiga fönsterrutor.

[24.00] Aktivister har börjat bygga brinnande barrikader över Jagtvej av bråte från platsen. Ljuset i korsningen har släckts genom att demonstranterna kastat upp kedjor över ledningarna. Technomusiken pumpar och stämningen är mäktig. POlisen börjar närma sig gatufesten.

[23.40] De 500 demonstranterna har trätt ut i korsningen Nörrebrogade/Jagtvej. Högtalarbilen har körts ut på gatan. Det festas, dansas och skjuts fyrverkerier. Oljetunnor har dragits ut i rondellen, där det tänts eldar. Inga poliser syns ännu till.

[23.30] Demonstranterna har spärrat av Jagtvej, men har släppt igenom bussar genom människomassan. På ödetomten har det tänts brasor.

[23.15] Antalet festdeltagare ökar hela tiden och en ljudbil har nu kommit. Flera aktivister börjar nu gå ut på Jagtvej för att bilda ett svartklätt och maskerat block. De har banderoller med texterna "Fortfarande inget tack åt systemet" och "One struggle - one fight". McDonalds i angränsande kvarteret har fått några rutor sönderslagna.

[23.00] Hundra aktivister har samlats på Ground 69, där Ungdomshuset tidigare låg. Detta är samlingen för RTS-gatufesten.

[22.30] Till klockan elva på kvällen har det utlysts en Reclaim the street-demonstration på en hemlig plats. Stämningen på Nörrebro är stämd. Alla gatulysen kring Folkets park har gått sönder på inre Nörrebro. Polisen patrullerar runt med ett 15-20 tal piketer. Då och då har flaskor kastats på piketer runt om i kvarteren.

[18.00] Vi ankomsten till Rådhusplatsen skiftade stämningen märkbart i demonstrationen, eftersom rådhuset blivit en symbol för antagonismen mot ett ungdomshus. Polisen ställde upp sig framför rådhuset till skydd, men mitt bland dem hamnade plötsligt en orange rökgranat, något som väckte jubel hos aktivisterna. Efter tal från högtalarbilen på Rådhusplatsen avslutades demonstrationen, och då höll det direkt på att hetta til. En grupp civila poliser försökte ta sig in i demonstrationen för att "diskret" gripa en person, men de omringades snabbt av demonstranter och handgemäng uppstod. Civilpoliserna började slå folk med teleskopbattonger och folk svarade med slag, spottloskor och flaskor. Till slut tvingades civilarna att fly och springa tillbaka till de kravallutrustade poliserna vid Rådhusplatsen.

[17.00] Demonstrationerna har slagits samman på Christiansborgs slotsplads. Poliserna har ställt upp en kedja framför parlamentsbyggnaden. En demonstrant lyckas klättra upp på den flera meter höga statyn av Fredrik den sjunde och där sätta en ungdomshusetflagga i hans hand. Poliserna försökte omringa statyn, men blev i sin tur omringade av aktivisterna som pressade på - vilket tvingade poliserna att dra sig tillbaka. När polisinsatschefen Bjarne Christiansen stod och pratade med pressen rusade en aktivist fram och snodde hans polismössa.

[16.30] Ungdomshuset-demonstrationen som startade vid Nörrebrohallen samlar 3000-4000 personer. Snart ska demonstrationen möta en annan demo från Christiania.

Lördagen den 1 september är det ett halvår sedan Ungdomshuset stormades. Sedan dess har Köpenhamns gator präglats av demonstrationer, gatukamp, nya ockupationer, folkkök och konserter. Under tiden har politikerna stoppat huvudet i sanden och hoppas att hela kampen bara ska uppslukas av ett stort svart hål och försvinna. Men Ungdomshusetaktivisterna ger inte upp, och fortsätter att göra allt som står i deras makt för att få tillstånd ett nytt Ungdomshus och kämpa för autonoma frizoner.

http://www.motkraft.net/index.php?view=news&id=2792

m.


tilbake til hovedsiden